American history XDownload 19.82 Kb.
Date18.04.2016
Size19.82 Kb.
#10555
AMERICAN HISTORY X

 • An essay –

Introduction:

You have just seen ”American History X”. It’s an American movie about racial hatred, relations, beliefs, role models and changes in opinions. It’s a strong and reliable movie and it has surely made some impressions on you. You are now going to choose ONE among seven topics and write an essay.http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:and9gcqpyq8fu0odjhcbatmdg3ljxsdn0iqgp99hacjvfmyopizcz79qDescription:

 • Choose one of the following subjects that interest you and write an essay.

 • Length: 2-5 pages, depending on subject. Remember that it’s not the length of your essay but the content that is the most important.

 • It is important to show that you have seen the movie, so please refer to it at least more than one time (give examples from the movie)!

Skills you will be working with:

 • Increase your vocabulary (idioms, expressions, synonyms, words in right context).

 • Listening comprehension (English subtitles).

 • Work with your writing by using feedback from teacher or friend. Why? -to improve your language in your essay.

 • Grammar

 • Vary your language and vocabulary when you are writing.

Kunskapskrav American History X

E

C

A

I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig enkelt, begripligt och relativt sammanhängande.


I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, relativt tydligt och relativt sammanhängande. Eleven formulerar sig även med visst flyt och i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

I skriftliga framställningar i olika genrer kan eleven formulera sig relativt varierat, tydligt och sammanhängande. Eleven formulerar sig även med flyt viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra enkla förbättringar av egna framställningar

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundadeförbättringar av egna framställningar

För att förtydliga och variera sin kommunikation kan eleven bearbeta och göra välgrundadeförbättringar av egna framställningar

I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt samt i någon mån anpassat till syfte, mottagare och situation.

I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med visst flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.

I skriftlig interaktion i olika sammanhang kan eleven uttrycka sig tydligt och med flyt samt med viss anpassning till syfte, mottagare och situation.


För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven använda sig av någon strategi för lyssnande.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande..


TOPICS AND SUBJECTS

1. DEREKS FÖRVANDLING

När Derek släpps ut ur fängelset visar det sig rätt så snabbt att han ändrat åsikt om det mesta och vill bryta helt med sitt dunkla förflutna. Han vill inte längre vara nazist, han vill inte heller att lillebrodern Danny ska vara det. Dessutom vill han börja ta större ansvar för familjen. Han har också skaffat en ny kamrat i fängelset, Lamont, en svart kille, vilket skulle varit helt otänkbart tidigare.
 • Fundera nu kring hur du som har sett filmen uppfattar denna ”förvandling” och skriv en utredande uppsats.

Känns förvandlingen trovärdig? Är det möjligt att en person som har varit så djupt inblandad i nynazismens värld kan ändra åsikt efter en fängelsevistelse och bli en ”bättre människa” på alla sätt? Får man mer sympati för honom och de hemska saker han har gjort nu när han har ändrat sig?

2. VAD HÄNDER SEN?

Derek har släppts ut ur fängelset. Han har fått sin lillebror Danny att ändra åsikt och nu har båda bröderna brutit med sina gamla nazistvänner. Derek har till och med hjälpt polisen att komma åt problemet i Venice Beach. Danny har skrivit färdigt sin uppsats, ”American History X” om sin storebror. Allt verkar äntligen lösa sig till det bästa för bröderna…men så skjuts Danny till döds på skolans toalett av den svarte killen Little Henry.
 • Fundera nu kring vad du tror händer sedan och skriv en kort novell.

Hur reagerar Dannys mamma, Doris? Hur reagerar systern Davina? Rektor Sweeney? Polisen? Samhället? Och viktigast av allt; vad händer med storebror Derek, som ju äntligen blivit av med allt sitt hat mot de svarta. Kommer det tillbaka i form av hämnd? Eller väljer han någon annan utväg?
3. VAD KAN MAN GÖRA ÅT ALLT HATET I VÄRLDEN?

Brödernas mamma Doris väljer att inte tala om sönernas åsikter. Hennes vän Murray bråkar med Derek vid matbordet och ser ingen räddning för någon av pojkarna. Rektor Sweeney tycker att deras åsikter är idiotiska, till och med sjuka, men att de fortfarande kan ändra sig och måste få en chans.
 • Vad anser du kan göras med nynazister och med allt annat hat som finns?

Skriv en kort debattartikel som skulle kunna tryckas i t.ex en lokaltiding. Ska man låta människor vara och hoppas att problemet går över av sig självt? Bör man kanske göra det brottsligt att vara främlingsfientlig (trots att alla har rätt till sin yttrandefrihet)? Eller ska man diskutera sig fram till en lösning…?

4. DÄRFÖR VÄLJER MAN ATT BLI NAZIST I SVERIGE

Utgå gärna från texten ”Varför nazist?” (av Ann-Lena Lodenius), en artikel där några frågor kring detta diskuteras.
 • Fundera kring vad du tror de bakomliggande orsakerna är till varför man väljer att bli nazist i Sverige. Skriv en utredande uppsats.

Du ska alltså inte skriva en ren faktauppsats! Det är dina egna ord och tankar som är viktiga, men uppsatsen får gärna kompletteras med fakta om det behövs. Glöm ej att diskutera filmen när det passar in.
5. VEMS FEL: DEREKS ELLER DANNYS?

I början av filmen avbryts Derek när Danny rycker upp dörren till hans sovrum och säger att några svarta killar håller på att stjäla hans bil. Danny vet säkert att Derek kan komma att hitta på något dumt. Derek blir ursinnig, rusar ut på gatan i bara kalsongerna och tar med sig en pistol. Det hela slutar med att en av killarna blir skadeskjuten och den andra fåt huvudet krossat mot trottoaren. Derek hamnar i fängelse men Danny väljer att inte vittna om det han har sett, eftersom hans bror då skulle få livstids fängelse istället för 3 år.
 • Fundera kring följande: Var det Dannys fel att Derek hamnade i fängelse? Skriv en utredande uppsats.

Vad tror du? Skulle Derek verkligen ha gått ut till biltjuvarna om inte Danny hade sagt till honom att stölden pågick? Hade han tagit med sig pistolen om inte Danny hade berättat att de var svarta? Var det i själva verket Dannys fel? Eller skulle Derek kanske ha hamnat i fängelse ändå så småningom efter någon annan incident?
6. VÄNSKAP OCH BRODERSKAP

I filmen får man möta två bröder som har starka känslor för varandra. Den äldre brodern tar hand om den yngre och den yngre ser upp till den äldre och allt han gör. I fängelset blir Derek oväntat vän med en svart kille, Lamont, som sitter inne för ett smärre brott. Denna vänskap kommer att påverka Derek i rätt riktning, bort från nazismen.
 • Skriv en kort novell.

Utgå från begreppen vänskap och/eller broderskap. Hitta på en historia som handlar om ett eller båda av dessa begrepp. Kom ihåg att ”broderskap” inte endast betyder att man är bröder. Det kan även handla om kamratskap mellan pojkar. Och i begreppet vänskap ingår ju även kvinnors vänskap, så huvudpersonerna måste inte vara män!

Beskriv huvudpersonerna och deras omgivning. Återberätta t.ex. en händelse i deras liv som har gjort deras vänskap ännu starkare eller som kanske satt den på prov. Fantisera fritt!


7. EN FADERSGESTALT

I filmen har bröderna Vinyards far dött i en olycka. Nu letar båda bröderna efter någon ny som kan ge dem trygghet, stabilitet och någon att se upp till. • Skriv en kort novell.

Hitta på en historia som handlar om en fadersgestalt. Han kan vara en bra eller en dålig förebild. Beskriv huvudpersonerna och deras omgivning. Fantisera fritt!
Download 19.82 Kb.

Share with your friends:
The database is protected by copyright ©www.essaydocs.org 2023
send message

    Main page