Apush chapters 8 & 9 Quiz Multiple Choice



Download 172.03 Kb.
Date20.04.2016
Size172.03 Kb.
#11046
APUSH Chapters 8 & 9 Quiz
Multiple Choice

Identify the choice that best completes the statement or answers the question.

1. Perhaps the most important single action of the Second Continental Congress was to

a.

select George Washington to head the army.

b.

draft new appeals to the king.

c.

adopt measures to raise money.

d.

postpone an immediate demand for independence.

e.

support independence.

2. Arrange the following events in chronological order: (A) fighting at Lexington and Concord, (B) convening of the Second Continental Congress, (C) publication of Common Sense, and (D) adoption of the Declaration of Independence.



a.

B, C, A, D

b.

A, B, C, D

c.

A, C, D, B

d.

C, D, A, B

e.

A, B, D, C

3. As commander of America's Revolutionary army, George Washington exhibited all of the following except



a.

military genius.

b.

courage.

c.

a sense of justice.

d.

moral force.

e.

patience.

4. The Revolutionary War began with fighting in ____; then in 1777-1778, fighting was concentrated in ____; and the fighting concluded in ____.



a.

the South, the middle colonies, New England

b.

the middle colonies, New England, the South

c.

New England, the South, the middle colonies

d.

New England, the middle colonies, the South

e.

the middle colonies, the South, New England

5. In May 1775, a tiny American force under Ethan Allen and Benedict Arnold captured the British garrisons at Ft. Ticonderoga and Crown Point in upper New York. What did the Americans secure as a result of this victory?



a.

The best military unit fighting under the British flag was taken out of commission.

b.

A priceless store of gunpowder and artillery for the siege of Boston was secured.

c.

A large supply of military clothing and rations

d.

This was the event that pushed the French to declare war against the British.

e.

It was a strategic victory as the Americans were now in position for their assault on Canada.

6. The Olive Branch Petition



a.

was passed by Parliament.

b.

was an expression of King George III's desire for peace.

c.

promised no treason charges if colonists stopped fighting.

d.

was an attempt by the colonists to gain support of Native Americans.

e.

professed American loyalty to the crown.

7. With the American invasion of Canada in 1775



a.

the French Canadians took the opportunity to revolt against British control.

b.

Benedict Arnold seized the occasion to desert to the British.

c.

the colonials' claim that they were merely fighting defensively for a redress of grievances was contradicted.

d.

the Revolution became a world war.

e.

George III declared the colonies in rebellion.

8. In March 1776, this event is still celebrated today and it is known as Evacuation Day, what happened on this day?



a.

Capture of Ft. Ticonderoga

b.

Retreat of Bunker Hill

c.

Signing of the Olive Branch Petition

d.

Capture of Quebec

e.

British evacuation of Boston

9. One purpose of the Declaration of Independence was to



a.

warn other nations to stay out of the Revolution.

b.

ask for an end to slavery.

c.

appeal for fairer treatment by Parliament.

d.

explain to the rest of the world why the colonies had revolted.

e.

condemn Parliament for its actions.

10. Thomas Paine's pamphlet, Common Sense



a.

was published before any fighting took place between the colonists and the British.

b.

remained unpopular for several years before being accepted by the public.

c.

called for American independence and the creation of a democratic republic.

d.

called on the British people to overthrow the king.

e.

led to Paine's eventual arrest and imprisonment in America.

11. The feasibility of representative government had been demonstrated in the



a.

militia movement.

b.

Olive Branch Petition.

c.

Declaration of Independence.

d.

committees of correspondence.

e.

colonial constitutions.

12. Most Americans considered which of the following to be fundamental for any successful republican government?



a.

A wealthy class to govern

b.

The primacy of the property rights of individuals

c.

Primacy of the interests of individuals

d.

Retention of a constitutional monarchy

e.

Civic virtue

13. The Declaration of Independence did all of the following except



a.

invoke the natural rights of humankind to justify revolt.

b.

catalog the tyrannical actions of King George III.

c.

argue that royal tyranny justified revolt.

d.

offer the British one last chance at reconciliation.

e.

accuse the British of violating the natural rights of the Americans.

14. Americans who opposed independence for the colonies were labeled ____ or ____, and the independence-seeking Patriots were also known as ____.



a.

Tories, Whigs, Loyalists

b.

Loyalists, Tories, Whigs

c.

Whigs, Tories, Loyalists

d.

Loyalists, Whigs, Tories

e.

Sons of Liberty, Tories, Whigs

15. All of the following fates befell colonial Loyalists except



a.

tarring and feathering.

b.

subjection to a reign of terror.

c.

imprisonment.

d.

exile.

e.

riding astride fence rails.

16. Emanuel Leutze's 1851 painting Washington Crossing the Delaware celebrates what event?



a.

Surprise attack on the Hessians in New Jersey

b.

Retreat of American forces after Bunker Hill

c.

Capture of Ft. Ticonderoga

d.

Canadian retreat of Ft. Quebec

e.

American victory at Lexington and Concord

17. In late 1776 and early 1777, George Washington helped restore confidence in America's military by



a.

defeating the Hessians at Trenton and the British at Princeton.

b.

securing the support of France for the American war effort with a victory in New York City.

c.

gaining a pay raise for American troops.

d.

bringing in Alexander Hamilton as his aide.

e.

providing adequate food and clothing for the soldiers.

18. Arrange these battles in chronological order: (A) Trenton, (B) Saratoga, (C) Long Island, and (D) Charleston.



a.

B, C, A, D

b.

C, A, B, D

c.

C, B, A, D

d.

C, B, D, A

e.

A, B, C, D

19. The Battle of Saratoga was a key victory for the Americans because it



a.

brought the British to offer recognition of colonial independence.

b.

brought the colonists much-needed aid and a formal alliance with France.

c.

prevented the fighting from spreading into the southern colonies.

d.

prevented the colonial capital from being captured by the British.

e.

kept Benedict Arnold from joining the British.

20. America's first entangling alliance was with



a.

Great Britain.

b.

France.

c.

Spain.

d.

Holland.

e.

Russia.

21. Who was the American diplomat that negotiated the Model Treaty with France?



a.

John Adams

b.

Thomas Jefferson

c.

Thomas Paine

d.

Benjamin Franklin

e.

Patrick Henry

22. When the alliance with France was formalized, the Americans were able to gain all of the following except



a.

access to large sums of money.

b.

double the size of their fighting forces.

c.

avail themselves of French naval strength.

d.

immense amounts of equipment.

e.

a negotiated peace treaty with the British.

23. The commander of French troops in America was



a.

Rochambeau.

b.

Lafayette.

c.

de Grasse.

d.

Burgoyne.

e.

Howe.

24. Some Indian nations joined the British during the Revolutionary War because



a.

the British threatened them with destruction if they did not help.

b.

they believed that a British victory would restrain American expansion into the West.

c.

the British hired them as mercenaries.

d.

they were bound by treaties.

e.

they believed that the British would restore them to their original territorial possessions.

25. Britain gave America generous terms in the Treaty of Paris because British leaders



a.

realized that they had been beaten badly.

b.

wanted to help Spain as well.

c.

had changed from Whig to Tory.

d.

were trying to persuade America to abandon its alliance with France.

e.

feared continued war might lead to a loss of their Latin American colonies.

26. Identify the statement that is false.



a.

History provided countless precedents for erecting a republic on a national scale.

b.

By 1783, the Americans had won their freedom.

c.

The Americans were blessed with a vast and fertile land.

d.

The Americans had inherited from their colonial experience a proud legacy of self-rule.

e.

No law of nature guaranteed that the thirteen colonies would be able to expand their democratic ideals.

27. The Founders failed to eliminate slavery because



a.

they did not truly believe in democracy.

b.

a fight over slavery might destroy national unity.

c.

they were more concerned with securing equality for women.

d.

the North, as its industry expanded, began to rely more heavily on slave labor.

e.

economic conditions would not allow such a loss.

28. One reason that the United States avoided the frightful excesses of the French Revolution is that



a.

America declared martial law until the Constitution was enacted in 1789.

b.

the American Revolution suddenly overturned the entire political framework.

c.

cheap land was easily available and America had few landed aristocrats.

d.

political democracy preceded economic democracy.

e.

a strong sense of class consciousness already existed.

29. Immediately after the Revolution, the new American nation's greatest strength lay in its



a.

ingrained respect for authority.

b.

excellent political leadership.

c.

lack of inhibiting political heritage.

d.

sound economic structure.

e.

economic ties to France.

30. The Articles of Confederation left Congress unable to



a.

organize development of the western lands.

b.

deal with foreign affairs.

c.

apportion state representation equally.

d.

enforce a tax-collection program.

e.

establish a postal service.

31. One of the most farsighted provisions of the Northwest Ordinance of 1787



a.

set aside a section of each township for education.

b.

abolished slavery in all of the United States.

c.

prohibited slavery in the Old Northwest.

d.

kept power in the national government.

e.

established a commission to determine the extent of a need for a Bill of Rights.

32. The Land Ordinance of 1785 provided for all of the following except



a.

money from land sales should be used to pay off the national debt.

b.

the land should be surveyed before its sale.

c.

the territory should be divided into townships six miles square.

d.

the sixteenth section should be sold to support education.

e.

prohibiting slavery.

33. Shays’ Rebellion convinced many Americans of the need for



a.

lower taxes.

b.

granting long-delayed bonuses to Revolutionary War veterans.

c.

a vigilante effort by westerners to halt the Indian threat.

d.

a stronger central government.

e.

a weaker military presence in the West.

34. The debate between the supporters and critics of the Articles of Confederation centered on how to



a.

reconcile states' rights with strong national government.

b.

transfer territories to equal statehood.

c.

abolish slavery yet preserve national unity.

d.

balance the power of legislative and executive offices of government.

e.

conduct foreign policy while remaining neutral.

35. The Constitutional Convention was called to



a.

write a completely new constitution.

b.

allow the most radical Revolutionary leaders to write their ideas into law.

c.

weaken the power of the central government.

d.

revise the Articles of Confederation.

e.

reassess our foreign alliances.

36. The delegate whose contributions to the Philadelphia Convention were so notable that he has been called the "Father of the Constitution" was



a.

George Washington.

b.

Benjamin Franklin.

c.

James Madison.

d.

Thomas Jefferson.

e.

Patrick Henry.

37. Most of the delegates at the Constitutional Convention could best be labeled



a.

states' rightists.

b.

antifederalists.

c.

nationalists.

d.

ordinary citizens.

e.

counter-revolutionaries.

38. The large-state plan, put forward in the Constitutional Convention



a.

ultimately provided the framework of the Constitution.

b.

was proposed by Patrick Henry.

c.

favored states such as New Jersey.

d.

favored southern states over northern states.

e.

based representation in the House and Senate on population.

39. Under the Constitution, the president of the United States was to be elected by a majority vote of the



a.

general public.

b.

Senate.

c.

Electoral College.

d.

House of Representatives.

e.

state legislatures.

40. The Constitutional Convention addressed the North-South controversy over slavery through the



a.

large-state plan.

b.

small-state plan.

c.

three-fifths compromise.

d.

closing of the slave trade until 1807.

e.

Northwest Ordinance.

41. By their actions, the delegates to the Constitutional Convention manifested their common beliefs in all of the following except



a.

government by the consent of the governed.

b.

checks and balances in government.

c.

manhood-suffrage democracy.

d.

the sanctity of private property.

e.

a stronger central government.

42. The one branch of the government elected directly by the people is the



a.

military.

b.

House of Representatives.

c.

executive.

d.

judiciary.

e.

Senate.

43. The new Constitution established the idea that the only legitimate government was one based on



a.

a strong central government.

b.

an unwritten constitution.

c.

the authority of the state.

d.

control by wealthier people.

e.

the consent of the governed.

44. Probably the most alarming characteristic of the new Constitution to those who opposed it was the



a.

creation of a federal district for the national capital.

b.

creation of a standing army.

c.

absence of a bill of rights.

d.

omission of any reference to God.

e.

creation of the presidency.

45. Among other views, The Federalist, written during the ratification debate, argued that it was



a.

impossible to safeguard the rights of states from the power of a strong central government.

b.

possible to extend a republican form of government over a large territory.

c.

inevitable that slavery would be abolished in the new republic.

d.

illegal to replace the Articles of Confederation with a new constitution.

e.

best to establish a direct democracy.

APUSH Chapters 8 & 9 Quiz

Answer Section
MULTIPLE CHOICE
1. A
2. B
3. A
4. D
5. B
6. E
7. C
8. E
9. D
10. C
11. D
12. E
13. D
14. B
15. B
16. A
17. A
18. B
19. B
20. B
21. D
22. E
23. A
24. B
25. D
26. A
27. B
28. C
29. B
30. D
31. C
32. E
33. D
34. A
35. D
36. C
37. C
38. E
39. C
40. C
41. C
42. B
43. E
44. C
45. B

Download 172.03 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©www.essaydocs.org 2022
send message

    Main page