Do not play this set with thunder



Download 54.06 Kb.
Date19.05.2016
Size54.06 Kb.
#55086
BLASTOISE: “Do not play this set with THUNDER”

Edited by Jj Li, Patrick Liao, Alex Rochon, Joe Su, and Di Xiao

Packet by Editors + Gloucester (Charles Li)
Tossups
1. One playable character’s abilities in this game include being able to plant landmines, statis traps, remote-detonated mines and suicide bombs; that character is called the Goblin Techie. Another character’s ultimate ability is permanent invisibility; that champion is Rikimaru. Roshan drops the Aegis of the Immortal and Cheese, and champions are chosen from buildings called (*) Taverns. The first version of this game was released in 2003 by Eul and was based on a custom Starcraft map called Aeon of Strife. Due to its success, this gametype has spawned several clones including standalone games Heroes of Newerth and League of Legends. A sequel to this game is under development by Valve along with this game’s current developer, IceFrog. For 10 points, name this popular Warcarft 3 custom map, the subject of a song by Basshunter.

ANSWER: DoTa [or Defense of the Ancients; accept DoTa Allstars]


2. This movie begins with a short monologue by the protagonist, in which he expresses his regret for his actions after the British victory at Fort Wilderness. The protagonist advises his men that if you aim small, you’ll also miss small, which was taken from the behind the scenes musket training that the actors had received. The protagonist befriends the Frenchman Jean (*) Villeneuve. After this son Gabriel, played by Heath Ledger, is killed by the vicious commander of the Green Dragoons, Colonel Tavington, the protagonist swears that he will kill Tavington before the war ends. Based on the story of Francis Marion, for 10 points, name this film, starring Mel Gibson, about a militia leader’s exploits during the American Revolution.

ANSWER: The Patriot


3. This American poet penned the lines “Dry bones/ Dry brains, and priest to pray” in reference to Rabelais’s Gargantua and Pantagruel. He also writes about Captain Carpenter in the same collection, entitled The Fugitive. This man was the founder of the (*) Kenyon Review and wrote lines such as “Old Chucky, Old Chucky”. Along with his students such as Robert Penn Warren and E.L. Doctorow, this poet involved with the Southern Agrarians was a founder of the New Criticism movement. For 10 points, name this poet of the Southern Renaissance, author of poems such as “Janet Waking” and “Bells For John Whiteside’s Daughter”.

ANSWER: John Crowe Ransom


4. This book was adapted into a movie in 2006, and starred Edward Speelers as the title character. One character in this book, a butcher, vehemently refuses a blue stone offered to him as payment for his meat. Another character’s tomb is turned into a giant (*) diamond after being touched by a dragon. The protagonist attempts throughout most of the novel, unsuccessfully, to track down the murderer’s of his uncle. The murderer’s, two bird-like creatures called Ra’zac, are servant’s of the evil king Galbatorix, who had betrayed the Dragon Riders over a century earlier. For ten points, name this first book about a boy and his dragon named Saphira.

ANSWER: Eragon


5. The first true compound containing one of these elements was discovered in 1962 by Neil Bartlett after he tried reacting platinum hexafluoride with the fifth of these elements. However, prior to this discovery, several clathrates and hydrates containing these elements were already common knowledge. After the (*) Hindenburg disaster, one of these gases replaced hydrogen as the standard lifting gas in blimps and balloons. These gases are colorless, odorless, and have full valence shells. For ten points, name this group of unreactive elements, situated on the rightmost side of the Periodic Table.

ANSWER: Noble gases


6. This man was first introduced in Europe by the Italian Jesuit Matteo Ricci. Although he lived and died in the Spring and Autumn Period, he gained prominence in the Han Dynasty. The most famous work associated with him is known in his native language as the (*) Lun Yu, which focused mainly filial piety, loyalty, righteousness and ritual propriety. Probably due to the nature of his homeland during the Spring and Autumn Period, also known as the Warring States Period, wanted to restore the Tian Ming, known in English as the Mandate of Heaven. For ten points, name this Chinese philosopher, whose pupils wrote the Analects, after his death.

ANSWER: Kong Zi (or Confucius or Kong Fu Zi or Kong Qiu)


7. A Chinese gangster wanted by the Taiwanese officials, Zhang Anle is known as the “White this”. A 1994 horror film directed by Jack Nichols, and starring Jack Nicholson and Michelle Pfeiffer is titled this. The Israeli defence force owns armoured vehicles, manuactured by the Hatehof company, named after this entity. In a (*) Jack London novel, a literary critic who survives an ocean collision comes under influence of Captain Larsen, whose first name is this. The twin founders of Rome, Romulus and Remus, were supposedly raised by a female one of these while in Norse Mythology, Fenrir is one of these. For ten points, canis lupus is the scientific name of what animal?

ANSWER: Wolf


8. This geographic feature was named Peak XV before given its current name. A book by Jon Krakauer, Into Thin Air, describes how eight people died here in one day in 1996. Andrew Waugh, the British Surveyor General of India, recommended its current name, after his (*) predecessor in the post. It is known as Zhumulangma Feng by the locals. The first person to climb this mountain solo was Reinhold Messner, in 1980. This peak has two main climbing routes, the northeast ridge in China, and the southeast ridge in Nepal, which the first two people to reach its summit, Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay, used For ten points, name this peak situated in the Himalayas, the highest above sea level.

ANSWER: Mount Everest


9. At one point in this battle, Brigadier General George Greene was able to hold off an attack by “Allegheny” Johnson’s division at Baltimore Pike. It opened with a two hour skirmish, which saw Buford retreat upon Ewell’s arrival. In this battle, Hood’s division captured the Devil’s Den, and (*) Confederate forces attacking Sickle’s salient fought in the Wheat Field and Peach Orchard. Sprangler’s Spring and Culp’s Hill were repeatedly not captured by Ewell during this battle. On the third day of this battle, Longstreet ordered a disastrous charge on Cemetery Hill called Pickett’s Charge. For ten points, name this 1863 American Civil War battle, commonly considered its turning point, which prompted a namesake address from Abraham Lincoln.

ANSWER: Battle of Gettysburg


10. This man got himself out of a marriage treaty with a prince of Xueyantuo by demanding a ridiculously high dowry. During his reign, he commissioned portraits of the 24 greatest contributors to his dynasty for the Lingyan Pavillion. He also launched military campaigns against Xiyu, Eastern Tujue, Tufan, and Goguryeo. This man ambushed and killed two of his brothers at (*) Xuanwu Gate, thus ensuring his succession to the position of Emperor. His reign is known as the “Reign of Zhenguan”, and it is considered to be a golden age of Chinese history. He encouraged his father to revolt against the Sui Dynasty and let him reign as the first emperor of his dynasty, Emperor Gaozu. For ten points, name this second emperor of the Tang Dynasty.

ANSWER: Tang Taizong (or Li Shimin or Wen Wu Dasheng Daguang Xiao Huangdi)


12. In 1715, this painting was cut down on all four sides, removing two people on the left side of the painting, the top of the arch, the edge of the step, and the balustrade. The two central figures, one dressed in black and wearing a red sash and the other dressed in yellow with a white sash, lead (*) 17 of the 34 people in the background. In the background, there is a little girl, also dressed in yellow, with a dead chicken on her belt, representing the defeated adversary, and a goblet in her hand. For ten points, name this painting by Rembrandt, commissioned by the titular Captain and his militiamen.

ANSWER: The Night Watch (or The Shooting Company of Frans Banning Cocq or De Nachtwacht)


13. This book begins with a dinner party thrown by the trusted maid of honour of the Queen Mother. In one scene at the family estate, Vera becomes betrothed to the German officer Berg, and Natasha and Sonya have pledged themselves to Boris and Nikolay respectively. One character in this book inherits a fortune from a father who he never really knew, and he becomes the new (*) Count Bezukhov. That character, Pierre, marries Natasha after the death of his first wife, Helene. This novel’s climax occurs during the battle of Borodino where Andrei and Anatole are both injured. For ten points, name this novel by Leo Tolstoy which ends shortly after Napoleon Bonaparte’s disastrous march on Moscow.

ANSWER: War and Peace


14. In 2003, this team was the worst team in the league, and had the third worst record in MLB history; they bounced back in 2006, making it all the way to the World Series before losing to the St. Louis Cardinals. One of this team’s most famous players was nicknamed the (*) “Georgia Peach”. That player was Ty Cobb. In June of 2010, the umpire Jim Joyce made a controversial call, ruling Jason Donald to be safe, despite the replay showing him to be out, which cost Galarraga a perfect game. This team moved into their current stadium, Comerica Park in 2000. For ten points, name this MLB team based in Detroit.

ANSWER: Detroit Tigers (prompt on “Detroit”)


15. One sidequest in this game involves the slaying of metallic arachnids scattered all over the world. Another one, involving various items like perishable eye drops and a (*) blue rooster that has stopped crowing, earns the player the most powerful sword in the game upon its completion. On several instances, the hero must wake up the same character by taking out a cuccoo to advance the story. For ten points, name this video game in which a Hylian wearing a green windsock and as a hat travels through time with the titular instrument to save Hyrule from Ganondorf.

ANSWER: The Legend of Zelda: Ocarina of Time


16. He was drafted 138th overall in 1999 by his current team. In 2001, while playing NCAA hockey for the Michigan State, he became the second goalie to win a Hobey Baker Award. He was voted as the Eastern Conference (*) starting goalie for 2007 All-Star Game, in which he gave up 3 goals in a 12-9 loss. He beat Ilya Bryzgalov and Martin Brodeur for the 2010 Vezina. For ten points, name this goaltender who gave up a goal to Sidney Crosby in overtime in the gold-medal game of the 2010 Winter Olympics, also the starting goaltender for the Buffalo Sabres.

ANSWER: Ryan Miller


17. This element is used to decrease the melting temperature of glass, and to improve melting of aluminum oxide in the Hall-Héroult process. It was also used with tritium as the first ever anthropogenic nuclear fusion. Use of this element, the first one to have a (*) 2s subshell, in batteries, especially hybrid or electric car batteries has surged since 2000. This element can also be used to treat gout, depression, mania, and bipolar disorder. This element, named after the Greek word for “stone”, has the atomic number 3, and is the first alkali metal. For ten points, name this element with the atomic symbol Li.

ANSWER: Lithium


18. In one scene of this film, after having a conversation with his imaginary friend Charles, the protagonist walks down the library and exclaims “I have respect for beer!”. He later becomes obsessed with an imaginary (*) Soviet bomb threat, and begins to “decipher” periodicals to thwart it. In another scene, while the protagonist is in a bar, a discussion with his peers on how to wheel a blond inspires his groundbreaking thesis paper on his namesake equilibrium, which nets him a Nobel Prize in Economics. For ten points, name this movie based on the life of John Forbes Nash Jr.

ANSWER: A Beautiful Mind


19. Her and her brother share the Guinness world record for being the only brother and sister pair to have solo number one hits on the UK charts. However, she is arguably better known than her brother Daniel, a solo artist with hits such as “Gotta Get Thru this” and “If You’re Not The One.” She debuted as a member of a (*) Christian dance/electronic group with the aforementioned brother and sister Nikola Rachelle. Her newest album is entitled Strip Me, and her sophomore album was called N.B. However, neither album quite lived up to the fame of her debut album, although N.B. did spawn a song that entreated the listener to “take me away.” For 10 points, who released the single “Pocketful of Sunshine,” “Single,” “Love like This,” and the title track off of her debut album “Unwritten”?

ANSWER: Natasha Bedingfield



20. The editor of these pieces, Ferrucio Busoni, named two of them Fusées and Appassionata. However, the two are still better known respectively as Etude No. 2 “Molto vivace”, and Etude No.10 “Allegro agitato molto”. The seventh piece in this group shares its name with (*) Beethoven’s 3rd Symphony. The composer of these pieces, who would later compose the Liebesträume, composed these pieces as an elaboration on a group of technical exercises he had written eleven years ago. For ten points, name this set of twelve etudes for solo piano written by Franz Liszt.

ANSWER: Transcendental Etudes


TB1. The spacecraft to pass by this planet was the Mariner 4, in 1965. In 1975, NASA started the Viking program, which sent two space probes to this planet. Its two (*) polar ice caps have lead people to believe that there may have been sentient life on this planet in the past. Some landmarks on this planet include Valles Marineris, the largest known valley, and Olympus Mons, the highest known mountain. The two moons of this planet are fittingly named Phobos and Deimos, the Greek equivalents of the sons of its namesake Roman God of war. For ten points, name the fourth planet from the Sun.

ANSWER: Mars



Bonuses
[DE] 1. Name some things about the only undefeated team in NFL history, the 1972 Miami Dolphins, for ten points each.

[10] This man replaced injured starting quarterback Bob Griese during Week 5 and led the team for the remainder of the regular season.

ANSWER: Earl Morrall

[10] This fullback was the Dolphins’ leading rusher during the 1972 season, rushing for 1,117 yards. He also rushed for 112 yards in Super Bowl VII.

ANSWER: Larry Csonka

[10] The Miami Dolphins capped their perfect season by defeating this team in Super Bowl VII. This team would later win three Super Bowls under coach Joe Gibbs.

ANSWER: Washington Redskins (accept either)
2. Characters in this film include the new recruits Yao, Ling, and Chien-Po. For ten points each:

[10] Name this Disney feature film about a girl who disguises herself as a man to join the Chines army in place of her father.

ANSWER: Mulan

[10] This general who loses his father, another general, to the Huns, serves as Mulan’s leader as well as love interest in the movie.

ANSWER: Li Shang [prompt on “Li”]

[10] Name this leader of the Huns, who is buried by an avalanche, but manages to survive, and comes back to the Imperial City to try and assassinate the emperor, only to be killed by Mushu’s fireworks.

ANSWER: Shan Yu
3. She held the Women’s Tennis Association’s World No. 1 ranking for a record 377 weeks, and is considered to be the greatest female tennis player. For ten points each:

[10] Name this German tennis star.

ANSWER: Steffi Graf

[10] Graf is married to this American tennis star, who held the position of World No. 1 ranking for 30 weeks after attaining it in 1995, and was the last American to win the French and Australian Opens.

ANSWER: Andre Agassi

[10] Agassi’s last win was against this Greek tennis player, who ranked 8th in the world during the time of his loss to Agassi, and is currently ranked 20th.

ANSWER: Marcos Baghdatis
4. This man was a key figure in the Scottish Enlightenment, writing works like The Theory of Moral Sentiments. For ten points each:

[10] Name this pioneer in the field of economics who described the invisible hand of self-regulating marketplaces in his The Wealth of Nations.

ANSWER: Adam Smith

[10] Smith’s work also used this example for increased efficiency caused by the division of labour in society

ANSWER: pin factory

[10] Smith was heavily influenced in his free market ideals when he met this French economist who published the Tableau Economique and was a leader of the Physiocrats

ANSWER: Francois Quesnay
5. In this novel, the protagonist is punished to by his Aunt Polly, much to his dismay, to whitewash his fences on a Saturday. He gets out of it however, by tricking the neighbourhood children into paying him to do the job for him. For ten points each:

[10] Name this novel about a thirteen year-old by growing up on the Mississippi River.

ANSWER: The Adventures of Tom Sawyer

[10] This man wrote The Celebrated Jumping Frogs of Calaveras County and The Prince and the Pauper, as well as The Adventures of Tom Sawyer.

ANSWER: Mark Twain (or Samuel Langhorne Clemens)

[10] This travel book by Twain recounts his “Great Pleasure Excursion” through Europe and the Holy Land aboard the vessel Quaker City.

ANSWER: The Innocents Abroad, or the New Pilgrim’s Progress
6. They are known for driving the life of teenagers these days; for the points each: name these hormones produced in the pancreas that are not related to puberty.

[10] This hormone produced in the pancreas regulates fat and carbohydrate metabolism and helps turn glucose into glycogen.

ANSWER: Insulin

[10] The opposite of insulin is this other pancreatic hormone that raises blood glucose levels.

ANSWER: Glucagon

[10] This pancreatic peptide hormone affects neurotransmission and inhibits hormone productiion in the digestive system and the pituitary gland.

ANSWER: Somatostatin (or Growth Hormone-Inhibiting Hormone or Somatotropin Release-Inhibiting Factor)
7. This is what happens when you see your straw or spoon or chopstick, or whatever bend in water. For ten points each:

[10] Name this phenomenon that occurs when light bends after slowing down or speeding up after entering a different medium.

ANSWER: Refraction

[10] The angle of refraction of a ray of light can be calculated with this law, which states that the ratio of the sines of the angles of incidence and refraction is equal to the ratio of velocities in the two mediums.

ANSWER: Snell’s Law

[10] The angle of incidence of a ray of light resulting in total internal reflection is called this.

ANSWER: Critical angle
8. This piece was originally dedicated by the composer to the Countess Delphine Potocka and the publisher of this piece intended for its often misunderstood nickname to mean “little”. For ten points each:

[10] Name this waltz that is NOT only sixty seconds long.

ANSWER: The Minute Waltz

[10] This composer of the Minute Waltz, also composed many etudes, including the Black Key Etude and the Revolutionary Etude.

ANSWER: Frédéric Francois Chopin

[10] One of Chopin’s many contributions to music was the invention of this musical form, a one-movement piece with narrative elements.

ANSWER: Instrumental ballade [prompt on “ballade”]
9. In this poem, “six hundred” ride “Half a league, half a league / Half a league onward / All in the valley of Death”. For ten points each:

[10] Name this poem about the titular event during the Crimean War.

ANSWER: Charge of the Light Brigade

[10] This man wrote Break, Break, Break and Tears, Idle Tears, as well as The Charge of Light Brigade.

ANSWER: Alfred, Lord Tennyson

[10] This cycle of poems by Tennyson, dedicated to the Prince Consort Albert, tells of the story of King Arthur, including such poems as The Last Tournament, The Coming of Arthur, and Merlin and Vivien.

ANSWER: Idylls of the King
10. This event was delayed several years due to the American Civil war. Originally, both the British and the U.S.A were involved. However, Britain showed little interest, and the Russians turned their full attention to the U.S.A. For ten points each:

[10] Name this event, in which Russia transferred 1,518,800 square kilometers of land to the U.S.A for $7.2 million USD.

ANSWER: Purchase of Alaska

[10] This man, who survived an assassination attempt on the same night as the Lincoln assassination, engineered the purchase of Alaska.

ANSWER: William Henry Seward Sr.

[10] This man, who saw the American expansion into the North as inevitable, convinced Czar Alexander II to sell Alaska, and was awarded $25000 USD as well as a $6000 annual pension for carrying out the negotiations.

ANSWER: Eduard Andreevich Stoeckl
11. The 00 in his codename, 007, indicates his license to kill during the performance of his missions. For ten points each:

[10] Name this womanizing British agent who works for the Mi6.

ANSWER: James Bond

[10] This old man, portrayed in most of the movies in the Bond franchise by the late Desmond Llewelyn, supplied Bond with all of his gadgets.

ANSWER: Quartermaster (accept Major Boothroyd)

[10] This main antagonist in The Word is Not Enough was shot in the head, which caused his slow but imminent death, as well as his inability to feel pain.

ANSWER: Renard
12. This weapon consisting of a blade, a hilt, and a crossguard come from the Proto-Indo European root swer-, meaning “to wound, to cut”. For ten points each:

[10] Excalibur, Durandal, Orcrist, and Riptide are all what type of weapon?

ANSWER: Swords

[10] Alexander the Great became the ruler of Phrygia by “untying” this with his sword.

ANSWER: Gordian Knot

[10] The Endless Knot, also known as the eternal knot, is one of the Eight Auspicious Symbols in this religion.

ANSWER: Tibetan Buddhism (prompt on “Buddhism”)
13. This NBA star, who was chosen to participate in the All-Star game every season of his career, held a famous rivalry with Magic Johnson. For ten points each:

[10] Name this 3 time MVP with an avian last name.

ANSWER: Larry Bird

[10] This team, which holds the record for the most NBA championships, shares the TD Gardens with the Boston Bruins.

ANSWER: Boston Celtics

[10] Name this 1986 2nd overall draft pick, considered by some to be the greatest basketball player never to play at the professional level, who died of a cocaine overdose one day after being drafted by the Celtics.

ANSWER: Leonard “Len” Kevin Bias
14. In this novel, the protagonist, Edmond Dantès, is framed by three people out of jealousy, and is imprisoned in the Château d'If for fourteen years. For ten points each:

[10] Name this novel written by Alexandre Dumas.

ANSWER: The Count of Monte Cristo

[10] Name this fellow prisoner at the Château d'If who becomes Edmond's mentor, and reveals the location of a massive treasure to Edmond before his death.

ANSWER: Abbé Faria

[10] Name this second love interest of Edmond, the daughter of Ali Pasha, who's family was massacred by Fernand Mondego, one of the people who betrayed Edmond, and who became the Comte de Morcerf during Edmond's imprisonment.

ANSWER: Haydée
15. This DC Comics superhero was introduced in 1939’s The Chemical Syndicate, and unlike other superheroes, doesn’t actually possess any superpowers. For ten points each:

[10] Name this vigilante of Gotham City.

ANSWER: Batman (accept Bruce Wayne)

[10] This archnemesis of Batman gained his bleached skin, comically red lips, and green hair from falling into a vat of chemical waste.

ANSWER: The Joker

[10] This man serves as Bruce Wayne’s butler, and has been Bruce Wayne’s legal guardian since his parents’ deaths.

ANSWER: Alfred Thaddeus Crane Pennyworth [accept either]
16. This first evidence of this species was a skull discovered in Belgium in 1829. Another skull was discovered in 1856, in the namesake valley of this species, in Germany. For ten points each:

[10] Name this bulky, robust species of hominid said to have co-existed with us about 25 000 years ago.

ANSWER: Homo Neanderthalensis

[10] A finger bone of the creature dubbed this, was found in Siberia in March 2010.

ANSWER: X woman

[10] After an analysis of its mitochondrial DNA, scientists determined that X woman was this species which co-existed with us and probably interbred with the ancestors of modern Melanesians.

ANSWER: Denisova Hominim
17. He was the youngest son of Kronos and Rhea, and was saved from being eaten by his father when his mother switched him with a rock. For ten points each:

[10] Name this leader of the Greek gods.

ANSWER: Zeus (do not accept or prompt Jupiter)

[10] Zeus seduced this mother of Helen in the guise of a swan.

ANSWER: Leda

[10] Leda was the wife of this king of Sparta.

ANSWER: Tyndareus
18. According to legend, when this man was still a child, his father held him over the flames in a sacrificial chamber. For ten points each:

[10] Name this Carthaginian general who violated the River Ebro treaty when he attacked Sanguntum and later marched his army over the Alps.

ANSWER: Hannibal

[10] Hannibal was finally defeated by the Romans in this last major battle of the 2nd Punic War.

ANSWER: Battle of Zama

[10] At this earlier battle in Italy, Hannibal annihilated the forces of Paulus and Varrus with a pincer movement

ANSWER: Battle of Cannae
19. When this game begins, the protagonist is still a child, and must earn three gold pieces so that he can buy a box of chocolates as a birthday present for his sister, Theresa. For ten points each:

[10] Name this game, in which the protagonist must save Albion by killing the Jack of Blades.

ANSWER: Fable: The Lost Chapters ( do not accept or prompt Fable II or Fable III )

[10] This most powerful ranged weapon can be obtained by sacrificing people at the Chapel in Darkwood.

ANSWER: Skorm’s Bow

[10] This man’s name, Weaver, is revealed to you after you speak to the Oracle in Snowspire.

ANSWER: The Guildmaster
20. Quest International is the largest producer of this molecule. For 10 points each:

[10] Name this chemical, a terpenoid with an asymmetrical Carbon atom at the 4th position which can be used to create Dill flavouring.

ANSWER: Carvone or 2-Methyl-5-(1-methylethenyl)-2-cyclohexenone

[10] This chemical property is found in variations of carvone, which makes it non-superimposable with its mirror image.

ANSWER: Chirality or being a chiral molecule

[10] This specific isomer of Carvone besides the D-isomer is the key component for creating spearmint.

ANSWER: L-isomer
21. Identify these Romantic composers, for 10 points each:

[10] Name this German romantic composer, of Carnaval, Papillons, and Kinderszenen.

ANSWER: Robert Schumann [do not accept Clara Schumann]

[10] Robert Schumann’s wife Clara was a love interest of this other Romantic composer of Academic Festival Overture and a famous lullaby, as well as 21 Hungarian Dances. He was well known for being traditionalist in form.

ANSWER: Johannes Brahms

[10] This Italian composer is best known as being a propagator of Verismo Opera as well as for his L’amico Fritz, Iris, and Cavalleria Rusticana.



ANSWER: Pietro Antonio Stefano Mascagni

Download 54.06 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©www.essaydocs.org 2022
send message

    Main page